Складний процес зберігання зернових культур на насіння починається безпосередньо з моменту його збирання на полі. На шляху до току зерно зберігається у кузовах вантажівок. Остаточне зберігання починається після повноцінного очищення та сушіння насіння. Для того щоб максимально зберегти посівні властивості зерна, варто регулярно слідкувати за рівнем його вологості, кольором, захищати від шкідників та мікроорганізмів. Перш ніж купити насіння озимої пшениці за приємною ціною за тонну чи інший подібний варіант, слід більше дізнатися про тонкощі зберігання культури.
Отримати гарний врожай можна лише з чудового насіння. Саме тому варто слідкувати за якістю зерна та його належним зберіганням. Недотримання хоч якогось із аспектів підготовки до зберігання чи вже безпосередньо процесу утримування зерна спроможне призвести до ускладнення його характеристик посіву.
Починаємо зберігання насіння цукрової кукурудзи
Насіння добре зберігається при гарантії наявності конкретної температури повітря та вологості. Ступінь вологості повітря в сховищі, де зберігається насіння, має складати не більше 60%. Власне, вологість насіння безпосередньо впливає на якість його зберігання. Додатково варто приділити увагу насінню, яке було зібране у вологий період. При завищеній вологості зерна суттєво зростає розвиток комах та інших шкідників.
Практично будь-яке зерно потребує регулярного огляду в контексті дотримання базових умов зберігання. Температуру після доставки зерна в сховище зберігання слід вимірювати щодня, через кілька місяців - не близько двох разів на тиждень, а узимку – одного разу на тиждень досить, в різних місцях на глибині 20-30 см, у середній частині і внизу біля підлоги. Вологість слід вимірювати кожного місяця. Урахування цих простих правил зберігання зерна допоможе гарантувати належний рівень якості насіння та здобути в результаті гарантований багатий урожай.
Важливі рекомендації для якісного зберігання зернових культур:
- Сховище для зерна з підвищеним рівнем вологості рекомендується розміщувати неподалік від місця для сушіння.
- Якщо зерно зберігається в упаковці, вона обов’язково має бути сухою чистою та без критичних ушкоджень.
- Різного роду грибків чи шкідників у приміщенні, де буде зберігатися зерно, не має взагалі бути.
- Всі можливі тріщини чи щілини у стінах чи покрівлі мають обов’язково бути закритими.
- Насіння має бути розділене по сортах та по культурах.
- Насіння однієї культури, що відрізняється за категоріями та якостями посіву, слід зберігати в окремих місцях.
- Для початку потрібно зважити та присвоїти ярлик на кожну партію зерна, яка відправляється на зберігання.
- Абсолютно будь-яке сховище повинне бути захищеним на випадок вогневої небезпеки. Це один із найбільших ворогів будь-якого сховища та зерна. Перед стартом процесу зберігання зерна варто обов’язково проводити дезінфекцію.